Ελευθερία Ντεκώ

Ελευθερία Ντεκώ
φωτισμοί

 
Σχεδιάστρια φωτισμού από το 1990, έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, διακρίσεις και βραβεία. Μεταξύ άλλων της απονεμήθηκε ο τίτλος «Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2009» για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες γενικότερα.

Μετά από 5 χρόνια παραμονής στη Ν. Υόρκη όπου παράλληλα εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών και δίδασκε Lighting Design στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης (NYU), επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές θεατρικές ομάδες και θιάσους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, ενώ έχει κατ᾽ επανάληψη προσκληθεί να σχεδιάσει το φωτισμό παραστάσεων σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1997 ίδρυσε την εμπορική εταιρεί «Lights International» με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού (stage και events), τον σχεδιασμό και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού και εγκατάστασης θεατρικών σκηνών και συνεδριακών χώρων.

Η Ελευθερία Ντεκώ είναι επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει «Θεατρικό Φωτισμό» από το 2005.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια φωτισμού και στις τελετές έναρξης και λήξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, στην 57η τελετή της Academy of Television Arts and Sciences της απονεμήθηκε το βραβείο Emmy στην κατηγορία Outstanding Lighting Direction για την τελετή έναρξης.


https://edeko.gr