Χρήστος Χρυσανθόπουλος


επιστημονικός συνεργάτης, ιστορικός

 

Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος είναι ιστορικός και ασχολείται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία και ευρύτερα με το πεδίο της δημόσιας ιστορίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο. Πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, μεταξύ των ενδιαφερόντων του είναι η χρήση του παρελθόντος σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά έργα και έτσι βρέθηκε στη δημιουργική ομάδα του έργου: «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ». 

Σύντομα, πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 η τηλεοπτική σειρά  ιστορικού ντοκιμαντέρ δώδεκα επεισοδίων «Γιατί ‘21» (ΕΡΤ, Filmiki, 2021) στην οποία συμμετέχει ως επιστημονικός σύμβουλος. Στο παρελθόν, συμμετείχε ως γενικός συντονιστής της μεγάλης τηλεοπτικής παραγωγής ιστορικού ντοκιμαντέρ, πέντε επεισοδίων, «Το ταξίδι της τροφής» (Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, SKAI, Anemon Production, 2017) και στο σχεδιασμό και συντονισμό της πλατφόρμας καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον τίτλο: «Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες – Άνοιγμα στην πόλη του Πειραιά» (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2017). Από το 2017 διδάσκει το μάθημα της «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης Πράξη Επτά.

Σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μετά από κατατακτήριες εξετάσεις ολοκλήρωσε δεύτερες προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη (Μ.Sc) Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στην (M.Ed.) Εκπαίδευση Ενηλίκων στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (πρώην τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύεται στην «Ψηφιακή Δημόσια Ιστορία». Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με το Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
116 35 Αθήνα | Γραφείο 511 (2)
Τ: +30 2107273582 | Ε:  cchrysan@eie.gr